W Karczmie Zamku Grodno powróciła przedwojenna potrawa – śląskie niebo!
W Karczmie Rycerskiej Zamku Grodno powróciła dawna regionalna potrawa. Jest nią śląskie niebo (niem. Schlesisches Himmelreich). Zapraszamy do Zagórza Śląskiego, aby skosztować przedwojennej potrawy!
Przed wojną śląskie niebo było jedną z najbardziej popularnych i najlepiej rozpoznawalnych potraw na terenie całego Śląska. Do dziś danie popularne jest również na Górnym Śląsku. Na Dolnym Śląsku, w wyniku wymiany ludności, która nastąpiła po zakończeniu wojny, tradycja serwowania regionalnych potraw została przerwana. Przed wojną w Sudetach – przypomnijmy, że Zamek Grodno leży na styku Gór Wałbrzyskich i Sowich – nie wyróżniało się specjalnie odrębnej kuchni. W Sudetach jadło się generalnie to, co było popularne na całym Śląsku. Przedwojenne restauracje w schroniskach, zamkach czy gasthausach były luksusowymi miejscami. Kelnerzy – obowiązkowo w muchach – obsługiwali gości spragnionych turystycznych wrażeń i lokalnych przysmaków. Wskrzeszając dawne zamkowe tradycje w Karczmie Rycerskiej można od dziś również spróbować potrawy, którą dawniej raczyli się przedwojenni turyści.
Śląskie niebo – schab wieprzowy duszony w sosie z suszonych owoców i wędzonego boczku, podawany z kluskami śląskimi i modrą kapustą.